Skip to main content
Slide background

MIJN BLOGS/VLOGS

Uitgeefcontract met ACCO

Kijk nou...waar komen al die gaten in de lucht toch vandaan? Niet één gat, maar heel veel gaten.
Jihaaa...die heb ik erin gesprongen. En weet je wat? Ik stuiter nog steeds! Want ik heb een uitgeefcontract bij ACCO Uitgeverij!!! Ja, fantastisch hè? Helemaal te wow en te woepieieie. Ik ben vreselijk blij.

In februari begon ik met het aanschrijven van een aantal uitgeverijen. Uitgeverijen waarvan ik zeker wist dat zij dit boek niet zouden uitgeven. Ik wilde leren van de fouten die ik daarin maakte en voelen hoe het was om een afwijzing te krijgen. En dan vervolgens te denken, dit wist je van te voren. Dan went het wat, zo dacht ik. En ook al wist ik dat die kwam, toch was het niet leuk.

Het belang van een doelstelling in de therapie

"Wat is je doelstelling? Wat wil je bereiken bij mij?"
"Van de klachten afkomen natuurlijk. Dat is toch logisch?"
"En dan? Stel dat je van je klachten af bent. Ga je dan de Noordzee overzwemmen? Een opleiding volgen? Anders op de bank liggen? Het mag namelijk allemaal, als ik maar weet welke richting we opgaan, want anders ga ik misschien linksaf en jij rechtsaf en dat is niet zo productief."

Ze schokschoudert. Heeft geen idee. Ze wil er ook niet over nadenken, want dat maakt haar bang: "Ik zou niet weten hoe ik moet bereiken wat ik echt zou willen." Ik vraag of ze daarom bij me is. Er komt een flauw lachje. Ik besluit haar uit te leggen waarom het belangrijk is om te weten waar het naar toegaat. En daarom vertel ik iets over de werking van het brein.

Omgaan met angst voor de dood

Het wil niet zo vlotten, maar dat hoeft ook niet. Het is ook nogal een pittig onderwerp, want veel zaken uit mijn leven komen langs. Ik ben namelijk bezig met een document 'wat moet er gebeuren als ik dood ben'. Of als we beide tegelijk verongelukken. Het is met name bedoeld voor de kinderen, zodat ze naast het verdriet niet alles hoeven uit te pluizen. Bij een aantal dingen zal dat ook niet gaan zelfs. Het is niet omdat ik er nu op voorberid moet zijn, maar omdat ik op een dag doodga en voorbereid wíl zijn. Voor de kinderen.

Grenzen is liefde, is armen om je heen

"Wat zijn jouw grenzen Bregtje. Grenzen zijn belangrijk hoor!"
Echt geen idee. Ik kon het woord grenzen niet meer horen. Zo oppervlakkig, zo voorbijgaand aan de diepgang, zo niet mijn ding. Ik wist heus wel wat ik wilde. Dat gezeik over grenzen.

De gevangenis met sloten aan de binnenkant

Als we gezellig samen een filmpje kijken, hoor ik iemand daarin zeggen: "Verslaving is de enige gevangenis met de sloten aan de binnenkant." Ik schiet meteen plaatjes bij deze zin. Ik kan me er alles bij voorstellen. Perfect gevonden. Mezelf lekker met mijn verslaving opsluiten en niemand die erbij kan als ik dat niet wil. Geen goede raad, geen bemoeienis, geen opgeheven vinger.

Eenzaamheid: een periode van transformatie

'Als je eenzaam bent, heb je het gevoel dat niemand van je houdt'. Deze zin in een boek blijft me bezighouden. Ik heb eenzaamheid nog niet eerder zo gedefinieerd gezien. Maar klopt het ook?

In de knoop zitten en mijn potentieel leven

'Je gaat het pas zien als je het doorhebt.'
Aan deze uitspraak van Johan Cruijff moet ik denken als de laatste knoop losschiet. Ik voel mijn hart warm worden, tintelen en bijna openbarsten. Ik voel me zielsgelukkig. Maar dat had wel even een aanloopje nodig.

Spierzwakte, vermoeidheid, coördinatieverlies

"Jij mag kiezen welke berg we pakken, want we moeten in beweging." Ja, ik weet het, maar het zit zo lekker met een boek aan de rivier en het is zo warm. Maar oké, als we vroeg vertrekken en snel weer terug zijn. Ik kies de berg, waar onze zoon een paar dagen eerder in de grot een flesje hoog op de richel heeft gezet. Ik vind het wel een stunt, dat wij dat flesje weer mee terugnemen.

Is het stress of een darmprobleem

Mijn hoofd zit vol met letters. De letters worden moeizaam woorden. Een boek lezen gaat langzaam, terwijl ik dol ben op lezen. Ik gruw er nu werkelijk van. Het waren pittige maanden. Dus een vermoeid hoofd lijkt me logisch. Mixed emotions ook:

* Afronding van mijn boek waarvan de laatste loodjes zwaar waren
* De spanning rond de foto's van een fotoshoot
* Verdriet om het overlijden van mijn spiritueel leraar

Gluten eruit i.p.v. voedingssupplement erin

Een WhatsApp-gesprek tussen moeder en zoon.

Zoon: "Mem, ik slaap van 00.00-10.00 uur en eet heel gezond, maar toch ben ik vaak heel moe. Er zijn dagen dat ik bijna niets kan en ik ga achterlopen met de studie. Heb je supplementen waarmee je dit kan fiksen? Ik merk dat het steeds erger wordt in dit semester."

Herkenning autisme lost relatieproblemen op

Ze danst bijna het tuinpad af, zegt 1000 kilo lichter te zijn en bedankt me opnieuw voor de mooie sessie waarin ze met nieuwe ogen is gaan zien. Met gemengde gevoelens doe ik de deur achter haar dicht. Ik ben natuurlijk heel blij voor haar, maar ik vind het ook verdrietig, dat ze na 30 jaar van mij de oorzaak moet horen van hun relatieproblemen.

Zonder sterven geen vernieuwing

Niemand ziet het, maar alles is anders. Er zit een gat in mijn hart. Ik ben verscheurd en verdoofd. Het voelt beurs en open, van mijn keel tot mijn knieën. Ik wil me oprollen tot een bolletje, op een veilig plekje waar niemand me ziet.

Mijn warm kloppend hart is verwond. Mijn hart vol liefde. Bloedt.

Verdringing van het sublieme

Ik ga het er niet over hebben. Over een writer's block. Het proces. De worsteling een boek te schrijven. Het is alsof ik dan pas mee mag doen. Nee dank je, daar ga ik geen aandacht aan besteden. Net als opvliegers in de overgang, mij hoor je niet.

Na al die jaren bewaren en materiaal verzamelen was daar het startsein voor het schrijven van mij boek. Hoppa. Los! En ik rammelde alles wat vanbinnen stond te dringen in mijn laptop. Fantastisch. Jaha, here I come!

Herstellen zonder antidepressiva

Ik lig te woelen in mijn bed en kan de slaap niet vatten. De laatste sessie van de week zit me dwars. Het gebeurt me zelden, maar er is iets wat me wakker houdt. Het zal verdriet zijn, diep van binnen. Of bezorgdheid. Of misschien ben ik gewoon moe. Ik krijg het voor elkaar stress te neutraliseren en val om 1.30 uur in slaap.

Wat is een transformatie?

Het begint me aan alle kanten te kriebelen en te jeuken. Ik krijg er kromme tenen van. Maar ik houd mijn fatsoen, want ze is zó overtuigd dat ze me tot inzicht moet brengen, dat ze er uitgebreid voor is gaan zitten. Deze dame is er van overtuigd dat de naam van mijn praktijk 'Zien met nieuwe ogen' veranderd moet worden in 'Zien met andere ogen'. Zien met nieuwe ogen begrijpen mensen niet. Maar bij 'Zien met andere ogen' kunnen mensen zich iets voorstellen. "Je moet denken vanuit de klant Bregtje."

Symptomen en oplossing van jodiumtekort

Ik zie mezelf nog staan. In de ene hand het lege en in de andere hand het volle potje. Twijfel. Zou ik al zonder kunnen?

Ik had het meerdere keren geprobeerd, maar na een paar weken ging het al mis: doodmoe opstaan, snel emotioneel, kouwelijk. Begon ik weer met de capsules, dan verdwenen de beginnende klachten na een week of vier. Sneller dan dat ging het niet. Heb ik daar zin in?

Leren loslaten met meditaties van Joe Dispenza

"HOLY SHIT, wat zullen we nou krijgen", hoor ik ineens onze jongste zoon uitroepen.

Er gaat een schok door me heen. Er is iets heel erg mis. Ik haast me de caravan uit, de voortent uit en begrijp niet meteen wat ik zie. Op het emplacement staan twee motoren. Wat zullen we nou krijgen.
En dan kijk in de stralende ogen van onze twee andere zonen. Verrassing!

Overgewicht-afvallen-aankomen-jojoën

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: "Ik ben toch zo blij dat ik dik ben." Maar ik zie wel de tranen, voel de boosheid en machteloosheid. Ik luister naar de verhalen over diëten, het jojoën, de moedeloosheid. Ik hoor van de vele adviezen. De oordelen. Ieder pondje gaat door het mondje. Ik zie ze naar mij kijken en ze zeggen ook wel: "Ja, maar jij bent zo mooi slank." Ik heb het over mijn cliënten die worstelen met zwaar overgewicht. Het gaat me zo aan het hart. Het lijkt me zo verschrikkelijk, al heb ik de ervaring niet.

Enkelvoudig trauma uitgesmeerd in de tijd

Het is begin mei en ik lig al vroeg in bed. Het is een waardeloze toestand. Ik zit klem, gevangen, in de val.

Het schreeuwt in mij: IK WIL ERUIT. Ik ben moe, emotioneel en ik moet mijn best doen niet te gaan snauwen.

Laat excuus brengt vrede in mijn hart

Ineens voelt het belangrijk, noodzakelijk, onvermijdelijk. Het valt patsboem binnen. Zomaar. In een heel helder en ook doodgewoon moment.

Het is een paar weken geleden. Ik ben op zoek naar de naam van een psycholoog die ik jaren geleden in een workshop heb gehad. Hm, ja...hoe heette ze ook alweer... Ineens krijg ik een idee en ga zoeken in de facturen van mijn boekhoudprogramma. Aha! Daar staat ze. Och ja, hoe kon ik dat toch vergeten.

Het trauma van een slechtnieuwsgesprek

Er was eens een lief, dapper, klein meisje dat graag met andere kinderen 'ziekenhuisje' speelde. Dan waren de andere kinderen patiënten en was zij de dokter. Met de spijkers van haar vader deed ze alsof ze injecties gaf, verbond de 'wonden' en troostte de 'patiënten' die het moeilijk hadden. Het was haar wereld.

Het meisje werd ieder jaar voor een periode in het ziekenhuis opgenomen. Soms voor een aantal maanden. Ook door het jaar heen was ze regelmatig ziek en liep als een oud vrouwtje krom van de pijn door het huis met haar handjes op haar buik. Toch was ze overtuigd dat er een dag zou komen waarop ze beter zou zijn, want zij wilde zuster worden en alle mensen beter maken.

Hoe 'moeten' creativiteit in de weg kan staan

Getverderrie ik word er echt helemaal gek van. Ik kan niet meer voor- of achteruit. Ik krijg niets meer op papier.
En ik had nog zo met mezelf afgesproken dat ik NIETS moet. En toch laat ik me opdrijven door dat stemmetje in mij.

Het stemmetje daagt me uit: "Je hebt A gezegd Bregtje, maar...waar blijft B?"

Hoe ik kon stoppen met roken

Ik heb de gruwelijke plaatjes en waarschuwende teksten op pakjes shag en sigaretten nooit begrepen. Ik werd er warm nog koud van. Moest dat afschrikken? Natuurlijk wist ik wel hoe ongezond roken was, maar iets anders was veel sterker. Ik was ook niet bezig met mijn gezondheid, de angst ziek te worden of dood te gaan en niet met oordelen en meningen van anderen.

Rode oortjes versus lege nest syndroom

Als je kinderen krijgt, is de kans groot dat ze vroeg of laat het huis uit gaan. Zo gingen onze laatste twee kinderen eind augustus op kamers. Het was een turbulente tijd van kamers zoeken, spullen kopen en met alles wat daarbij komt kijken. Manlief moest vanaf augustus voor vier dagen in de week weg voor een grote klus. Die klus zou een half jaar duren. Ik zou dus alleen achterblijven met onze kat Poekie. Het liep allemaal prima. De jongens hadden er zin in en ik had er zin in. Ik voelde me er senang bij.

Die stilte - PTSS - EMDR

Nooit weer vergeet ik dat moment. Het gekraak van indeukend metaal. Pats...met meteen daarna de regen van glas. De auto rolt maar door en in mij is het stil. Heel stil. Ongekend stil. Ik kom met de voorkant van de auto op een andere snelweg terecht en ik zie en hoor de auto's langs zoeven. Ik denk nog: "Dit is niet een handige plek". Maar ik blijf zitten waar ik zit. Ik kijk naar rechts en ik zie een vrouw en een man met (zo blijkt later) verbanddozen op me afrennen. Ze roepen iets, zwaaien met de armen. Ik moet bijna lachen. Wat een waardeloze toestand is dit toch.

Een zee van tijd, rust en ruimte

Het is maart 2020 en ik heb het gevoel alsof ik op de rem trap terwijl mijn andere voet het gaspedaal indrukt. Corona. Lockdown. Bizar. Nadat ik het halve huis heb gepoetst, omdat ik even niet weet waar ik met mijn energie naar toe moet, zie ik een zee van tijd, rust en ruimte voor me. Ik mag niet op bezoek. Niet naar bij- of nascholingen. Cliënten bellen af omdat ze, in de hectiek van kinderen lesgeven en thuiswerken even de ruimte niet hebben.

Lage rugpijn door parasieten

Heb je al jaren lang last van lage rugpijn, dan kan dat flink je leven vergallen. En je hebt er vast al van alles aan gedaan om daar vanaf te komen.
Maar stel nu...dat de oorzaak van die rugpijn in je darmen zit. Dan zoek je dus steeds op de verkeerde plek! In deze video vertel ik over darmproblemen door parasieten. Een van de oorzaken van lage rugklachten.

Waarom voedingssupplementen

Weet jij wat voedingssupplementen zijn? Ze lijken wel heel erg op medicijnen hè, maar dat zijn het dus niet! Zo nu en dan komt het weer in het nieuws. Wel of geen voedingssupplementen. Maar wat zijn voedingssupplementen nu eigenlijk precies en waarom zou je ze überhaupt gaan slikken.
In deze video geef ik antwoord op die vraag en aan het eind van de video heb ik een vraag voor jou!

De perfecte oplossing voor faalangst

Gebeurtenissen in je jeugd zijn de bakermat voor faalangst. En deze gebeurtenissen kunnen natuurlijk ook op school plaatsgevonden hebben. Bijvoorbeeld... Je ging stotteren toen je een spreekbeurt had. Je kreeg een blos op je wangen toen je een beurt kreeg. Of de hele klas ging lachen toen je het antwoord op de vraag niet wist.
In deze video vertel ik hoe je snel en effectief van je faalangst af kunt komen. Zonder faalangsttraining! Het is heel eenvoudig en je kunt het zelf leren.

Verliefd op een ander. Roze wolk en donkere wolk.

Het is niet niks hè. De draaikolk van tegenstrijdige gevoelens als je verliefd bent op een ander.
Aan de ene kant ben je zo gelukkig en aan de andere kant zit je volledig klem. En niemand weet……
Daar gaat deze video over.

Burn-out en je tweede brein, de darm.

Heb je daar wel eens aan gedacht?
De oorzaak van je burn-outklachten zit in de darm.
Ik hoor je denken: “In de darm? Hoe kan dat dan?”
Even heel kort door de bocht zit het zo:
Onze darm is ons tweede brein.
Zit het daar niet goed, dan zit het in je brein ook niet goed.

Burn-out en het belang van goede voeding

Je droomt ervan om weer lekker fit en actief te zijn, maar wat je ook probeert, niks helpt.
Dit is de tweede video in de serie over burn-out.
In de vorige video ging het over inzicht krijgen in je manier van leven en het veranderen van ongezonde patronen.

Maar……. er is een saboteur. En daar móét ik je over vertellen!

Burn-out. Hoe komt dat toch.

Ik hoorde laatst iemand zeggen: “Het is hard werken om uit een burn-out te komen”.
Dat is raar… Je bent uitgeput en je moet hard werken…..om uit de uitputting te komen.
Toch wordt het wel zo gezien. Maar is dat wel zo?

In de komende serie van 3 video’s leg ik je uit dat dat niet nodig is. Een complete aanpak zorgt voor snel en goed herstel van lichaam en geest.