Skip to main content

Psychosynthese (psychologie met een ziel)

Stuurloos

Waar gaat het fout, waarom werkt het niet meer hoe ik het doe?
Ik heb alles wat mijn hartje begeert, maar is dit het nu?
Ik ben teleurgesteld in het leven. Wat doe ik hier eigenlijk.
Ik heb zo mijn best gedaan, maar voel me niet gelukkig.

Eerst zijn het momenten, gedachten. Later worden het dagen. En dan rijgen die dagen zich aaneen tot perioden. Lange perioden. Je voelt je somber, depressief of juist afgevlakt en onverschillig.

Het voelt letterlijk alsof je in een diepe put zit en alle pogingen die je gedaan hebt om eruit te komen zijn mislukt. Mensen kijken over de rand, maar kunnen niet bij je komen. Op een gegeven moment pakken zij hun leven weer op, want het duurt te lang. Je bent alleen.

"Wanneer ik in de spiegel keek zag ik een verdrietig en teleurgestelde vrouw, die het allemaal niet meer wist. Nu, na de sessies bij Bregtje, zie ik dat alles om mij heen nog hetzelfde is. En toch voelt het allemaal anders. Als ik nu in de spiegel kijk zie ik diezelfde vrouw, maar wel een vrouw die zichzelf erop betrapt, dat ze door de winkelstraat loopt met een glimlach om haar mond. Dank je Bregtje, dat ik de dingen om mij heen weer kan zien met nieuwe ogen". (Vrouw, 53 jaar)

Het stuur weer in handen

'Ik wil mezelf weer zijn', maar wie is dat eigenlijk? Als je zo je leven terugleest ben je dan jezelf geweest of leefde je achter een masker?

Je wilt een oplossing, maar diep in je hart ben je bang dat het zo niet werkt. Tips helpen niet meer. Een pleister plakken helpt niet meer. De wond moet worden schoongemaakt en verzorgd, zodat die van binnenuit kan helen. 

Psychosynthese is een stroming in de psychologie. Een psychologie met een ziel. Met Psychosynthese leer je zien wat de diepere betekenis is van jouw worsteling. Je leert belangrijke levenslessen waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Je wilt het stuur weer in handen hebben. Niet rondjes rijden, maar stabiel en evenwichtig zijn, ruimte voor jezelf en anderen hebben, je kwaliteiten inzetten en uitbouwen. Je wilt bloeien!

Zie jezelf weer genieten, rust en kalmte ervaren, glimlachen en schaterlachen. Zie hoe je beter omgaat met verdriet, angst, paniek. Zie hoe je weer leeft in plaats van overleeft.

Transformatie

Einstein wist het en de oude Chinezen wisten het: je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.
Je hebt dus rond te kijken in de situatie waarin je terecht bent gekomen. Wat wil er duidelijk worden in jouw leven.

Door middel van Psychosynthese krijg je meer inzicht in wat je doet en hoe je het doet in je leven. Zicht op wat je drijfveren, je angsten, je verlangens zijn. Doordat je meer inzicht krijgt, je steeds meer bewust wordt, krijg je steeds meer keuzemogelijkheden. Dat levert een stabielere, evenwichtiger persoonlijkheid op, die haar grenzen kent en beter functioneert in relaties en in de wereld om zich heen.

Vanaf het moment dat je wordt geboren, ontwikkel je patronen om iets te krijgen of te ontwijken. Vanuit zo'n patroon ben je gewend te reageren op een situatie. Zo komt het, dat maar een deel van wie je bent bewust is en ontwikkeld, omdat het bruikbaar was in de situatie waarin je leefde. Je leeft dus met een deel van wie je eigenlijk bent. De delen die niet bruikbaar waren stopte je weg. Dat was toen nodig, maar ook jammer.

Er kan een moment in je leven komen, dat je patronen niet meer werken. Zo'n moment is nu aangebroken. En hoe je ook probeert eruit te komen, het zijn herhalingen die niet het gewenste effect meer hebben. Het wordt dan tijd om te kijken wat je ooit weg hebt gedaan.
Iets wat onbewust is kun je niet sturen en controleren en zo neemt het de regie over. Als je, dat wat onbewust is bewust maakt, kunnen beide delen samenwerken.

Synthese

Uit de samenwerking tussen de onbewuste en bewuste delen, ontstaat een nieuwe persoonlijkheid die beide delen in zich opneemt. Dit is de psychosynthese. Het klinkt wat ingewikkeld, maar je kent het op een ander vlak. Het kind is de vader en de moeder en is meer dan de vader en de moeder.
Dit is een proces wat steeds door kan gaan. Het heet persoonlijke of spirituele ontwikkeling. Je zegt dan: "Ik word steeds meer wie ik eigenlijk ben".

Psychosynthese is een levensvisie, een manier van kijken naar het leven. De therapie gaat dan ook eigenlijk over 'anders leren kijken'.
Psychosynthese doet een beroep op het zelfhelend en zelfvervullend vermogen van de mens.
Psychosynthese wordt daarom ook wel 'diepte' oftewel 'hoogte' psychologie genoemd.