Skip to main content

Orthomoleculaire therapie

het geheim van de juiste voeding en leefstijl

Je voelt je al een tijd niet goed. Je voelt je bijvoorbeeld moe, somber en het is je allemaal teveel en te druk. Misschien lijd je aan een ziekte, heb je pijnklachten, slaapproblemen, een opgeblazen buik na het eten, ben je huilerig of geïrriteerd. Er is dan geen sprake meer van een gezond evenwicht.

Om een beeld te krijgen waar de oorzaak van jouw klachten zich bevindt, maak ik naast jouw verhaal over hoe je je voelt, ook gebruik van vragenlijsten. Deze vragenlijsten brengen heel mooi in kaart hoe het met de systemen is gesteld. Daarin wordt gekeken naar de scores van de neurotransmitters. Een neurotransmitter is een chemisch stofje waarmee een zenuwcel communiceert met een andere zenuwcel. Ieder neurotransmitter heeft zo zijn eigen 'gedragingen' en kun je als zodanig herkennen.

Hieronder staat een zeer verkorte versie van een vragenlijst. Als je deze invult, hoe is het dan met jouw evenwicht gesteld?

bregtje de boer orthomoleculaire therapie

Als Orthomoleculair PNEI therapeut help ik je het evenwicht te herstellen. De tekorten in je lichaam aan te vullen op een gezonde manier, zodat je je weer energiek voelt, pijnklachten verdwijnen en je weer goed kunt functioneren.

Orthos staat in het Grieks voor ‘gezond, ‘recht’ of ‘juist’ en moleculair voor ‘moleculen betreffende’.

Orthomoleculaire therapie gaat dus over de juiste, gezonde voeding. Bijvoorbeeld de gezonde koolhydraten, eiwitten en vetten. Maar zeker ook vitaminen, mineralen en sporenelementen. Dat allemaal in de juiste verhouding voor jou. Dit is belangrijk om het zelfhelend vermogen te activeren bij gezondheidsproblemen/ziekte of om gezond te blijven!

Lichamelijk en psychisch evenwicht

Er kunnen meerdere oorzaken zijn, die er voor zorgen dat je in de min komt te staan wat betreft de nodige voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk om gezond te zijn of te worden, om goed te kunnen functioneren en je doelen te behalen. Daarom is ook een gezonde leefstijl belangrijk.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms lukt het zelfs niet meer gezond te eten of gezond te leven. In de Orthomuleculaire therapie wordt gekeken wat daar de oorzaak van is. Voedingssupplementen kunnen je daarbij goed ondersteunen.

Tekorten krijg je bijvoorbeeld, doordat je 1) niet de juiste voeding krijgt, 2) deze voedingsstoffen niet goed op kunt nemen of 3) het verbruik erg hoog is door stress of anderzinds (veel sporten, operatie, enz.)

Naast de juiste voeding is de verhouding inspanning/ontspanning belangrijk. Ben je chronisch uitgeput, dan is het niet handig om te gaan sporten. Je put jezelf immers nog verder uit. Eerst tekorten aanvullen en dan sporten. Daar word je fit van.

Heb je een gezonde leefstijl, neem je de juiste voeding en werk je de tekorten weg, dan stimuleer je het zelfhelend vermogen. Herstel merk je niet alleen in je lichaam, maar ook in je brein. Als lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen, wordt ook je psychisch evenwicht hersteld!

"Na het einde van mijn relatie kon ik me niet concentreren. Ik voelde me erg misselijk en was emotioneel. Na het gebruik van voedingssupplementen voelde ik me binnen een week een stuk beter" (Man, 25 jaar)