Skip to main content

EMDR

De impact van trauma

Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt? Een ongeluk, bijna verdrinking, beroving, verkrachting of ben je jarenlang gepest? Dan kan er sprake zijn van veel stress in jouw lichaam en geest. Het wordt ook wel PTSS genoemd, Posttraumatische Stressstoornis.

Je hoeft echter geen ongeluk of beroving te hebben meegemaakt om last te hebben van stressymptomen. Het kan ook zijn dat je een overtuiging hebt die belastend is, omdat je dat als kind zo hebt begrepen. 'Ik ben niet goed genoeg', 'ik moet kunnen presteren'. Of een idee: 'ik heb het idee dat iedereen naar me kijkt en oordeelt'. Of een fantasie: 'ik zak toch weer voor dat examen, want de vorige keer lukte het ook niet'.

Op alle thema's waar stress, oftewel emotionele lading op zit, kun je de emotionele lading afhalen. De thema's worden dan neutraal. Je hebt er geen last meer van. Ook al weet je de oorzaak niet van verdriet, angst, woede, verbijstering, enz.

Het zijn zaken die in het verleden liggen. Het was toen erg, maar je leeft nu! Neutraliseer je deze emoties met EMDR, dan ben je bevrijd van de tentakels die je vasthielden in het verleden.

"Ik loop op een gegeven moment helemaal klem en ben ten einde raad. Ik vind Bregtje de Boer op het internet. Gelijk bellen en een paar dagen later zit ik er voor een intakegesprek. EMDR volgt en ik ben er ontzettend goed uitgekomen. Een aanrader. Het heeft mij er weer helemaal bovenop geholpen!" (Vrouw, 54 jaar)

.........maar het is al zolang geleden

Het gaat niet zozeer om de grootte van het trauma, maar op de impact die het op jou heeft (gehad). Je brein is alert geworden en zorgt ervoor, dat dit jou nooit meer gebeurt of dat eventuele schade wordt beperkt.

De alertheid is het gevolg van veel stress in je zenuwstelsel en die stress kan niet weg. Het zit in je lijf en in je brein. De stressstoornis-klachten blijven zich ontwikkelen. De klachten worden erger en breiden zich uit naar andere gebieden.

Omdat dit onbewuste processen zijn, kunnen deze klachten niet met praten worden opgelost. Je verstand kan hier niets mee, behalve ergens wel begrijpen dat je anders moet doen/denken dan je doet, maar juist dat gaat niet. Iedere keer als er iets getriggerd wordt schiet je weer in dezelfde overlevingsstrategie. EMDR werkt dus op deze onbewuste processen.

Overlevingsstrategieën zijn handig als holbewoner: onthouden waar het gevaar vandaan komt en daar onmiddellijk en adquaat op kunnen reageren. Holbewoners zijn we al lang niet meer.
In deze tijd is het gevaar meestal al lang voorbij, maar je reageert alsof je nog steeds in gevaar bent. En dat is niet zo. Dat kan iets zijn van 40 jaar geleden! Het kost veel energie, is zinloos en het ontneemt je levensvreugde en levenslust.

Je verlangen: bevrijd worden

Bevrijd worden van stressklachten is bevrijd worden van de impact van iets wat je erg heeft aangegrepen, je angst heeft aangejaagd. Je snakt er naar. Emoties vernauwen je denken en je wilt weer ruimte ervaren en mogelijkheden zien. Nieuwe kansen zien zonder angsten.

Je wilt rust en ruimte ervaren in je lijf en in je hoofd. Je wilt een geduldige ouder zijn, empathie hebben voor anderen, rustig kunnen luisteren zonder in de verdediging te schieten, ontspanning in je lijf ervaren en genieten.

De boel opruimen

Ja, zo eenvoudig is het, de boel opruimen. De rugtas leeghalen met allemaal spullen, die ervoor zorgen dat je in de overlevingsstrategieën schiet. Weg ermee, want met die spullen in je rugtas leef je niet, maar overleef je.

Dat opruimen kan met EMDR. Eye Movement Desensitization and Reprocessing neemt de effecten van een psychotrauma weg of verzacht het.

Door middel van een set oogbewegingen of klikjes afwisselend in beide oren worden de emoties op een trauma geneutraliseerd. Ook lichtbalken waarbij het licht van links naar rechts gaat in de balk en taps (tikken) op afwisselend beide knieën worden wel gebruikt. Zo zijn er meer mogelijkheden om te werken aan de effecten van trauma.

LOGOSYNTHESE

Zelf gebruik ik graag Logosynthese. Met specifiek geformuleerde woorden/zinnen worden emoties snel en diepgaand geneutraliseerd. Op deze manier werken heeft een aantal voordelen boven EMDR. Het is zeer eenvoudig, werkt snel met een minimale belasting voor de cliënt. Het is meteen inzetbaar, het levert veel op, werkt diepgaand en je kunt het zelf leren.

Emotionele lading opruimen betekent: afpellen van overlevingsstrategieën en weer leven in het heden, de toekomst tegemoet!

"Ik ben enorm opgeknapt bij Bregtje. Ik raakte zoveel stress kwijt wat te maken had met een traumatisch verleden (waarvan ik dacht dat ik dat al lang had verwerkt). Als me nu iets dwars zit, dan gebruik ik Logosynthese. Ik heb dat bij Bregtje geleerd. Het dwarse gevoel, wat voortkwam uit angst, is weg. Het klinkt gek, maar ik zou het echt iedereen aanraden!" (Man, 30 jaar)