Skip to main content
Slide background

De therapeut

Mijn grote verhaal

Mijn naam is Bregtje de Boer-Dam, geboren in 1960. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Friesland, maar ik lag ook veel in het ziekenhuis in Leeuwarden en Academisch Ziekenhuis Groningen. Alle tien keer bij elkaar opgeteld is dat ongeveer in totaal een jaar geweest. In de ziekenhuizen heb ik veel lichamelijk en psychisch leed gezien. Rauw en rouw.

Ik was fan van Florence Nightingale en sprak op mijn vierde dan ook de legendarische woorden: "Ik wil zuster worden." Met deze focus doorliep ik de scholen en ook al was ik zelf ook nog zo ziek, dat was mijn doel. Ik was vastbesloten mijn bijdrage te leveren om het lijden uit de wereld te helpen.

Ik heb met ziel en zaligheid als verpleegkundige gewerkt, maar toch begon ik na achttien jaar met de studie psychologie. Vele opleidingen volgden. Vele transformatieprocessen volgen. Grote en kleine. Leren aan den lijve. Het is een prachtig pallet geworden om de oozraak van lijden op te sporen en te verlichten of weg te nemen.

Het geeft me grote voldoening om door de symptomen heen de mens te zien in al zijn of haar potentie. En in de samenwerking met hen de oorzaak van lijden aan te pakken, opdat ze weer kunnen bloeien in al hun glorie. Dat is iedere keer weer een feestje!

In mijn vlogs en blogs kun je me leren kennen. Ik schrijf over thema's die ik tegenkom in mijn leven en die je veelal zult herkennen. Een afspraak maken voor een kennismaking kan natuurlijk ook. Dat kan zelfs heel eenvoudig in een online sessie.

HET SPROOKJE

Er was eens een oude man. Hij was getrouwd met een lieve vrouw. Ze waren al meer dan 60 jaar samen. Wat opviel was hun liefde, ze waren echt verknocht aan elkaar. Dank zij hem konden ze nog zo samen wonen.
Helaas sloeg het noodlot toe. Ze begreep niet waarom hij ineens weg moest. De oude man werd met spoed opgenomen in een ziekenhuis op afdeling neurologie. Zijn linker lichaamshelft was totaal verlamd, hij had een herseninfarct gehad. Niemand wist hoe moeilijk hij het had, hij sprak er niet over. Al snel moest hij oefenen, fysiotherapie, revalideren en hij deed dat zonder klagen.

Op een dag kwam er een verpleegkundige op zaal. Ze konden het samen meteen goed vinden en zij vertelde dat ze veel werkte met patiënten met een verlamde lichaamshelft. Ze vertelde dat ze een speciale behandelmethode had geleerd. In plaats van de goede kant steeds sterker te maken, had ze geleerd hoe je de verlamde kant steeds kon prikkelen met houdingen en oefeningen, zodat die kant weer mee kon doen. Ze legde hem het voordeel uit: je bent in staat vollediger te functioneren, je hebt minder last van spasmen en pijn in de lichaamshelft die niet mee doet. De man van weinig woorden knikte, hij zag er wel wat in en ging ervoor.
De verpleegkundige stelde hem nog een vraag: ”U bent flink op leeftijd, uw linker lichaamshelft is totaal verlamd, u bent zeer gemotiveerd….waarvoor….?”.
Zijn antwoord ontroerde hen beiden: ”Ik moet naar huis om te zorgen voor mijn vrouw, ze is dementerend weet u…..”.

Het werden weken en maanden van hard werken met heel veel geduld, met soms een huildag, soms een schaterlach, een knipoog. Ze werkten samen met zoveel liefde, respect en bewondering voor elkaar!
Toen brak de dag aan van hun afscheid, hij mocht naar huis, naar zijn vrouw. De aanvraag voor het verpleeghuis was verscheurd. Zijn linker lichaamshelft had niet al zijn kracht terug, maar voldoende om zelfstandig te functioneren. Vrolijk babbelend ging ze naast hem zitten. Hij pakte haar hand en zei:” U had psycholoog moeten worden”. Ze wuifde het glimlachend weg.

De oude man ging naar huis. De verpleegkundige begon een paar maanden later met de studie Psychologie. Ze vond het leuk, maar het was niet wat ze bedoelde, het was niet wat ze zocht. Als ze boeken leest over psychosynthese weet ze dat dat wel is wat ze bedoelt.
Een paar jaar later schrijft ze hem een afscheidsbrief, ze gaat naar Utrecht en wil de opleiding voor psychosynthese doen. Ze krijgt een brief van zijn dochter, een heel lieve brief. Haar vader was net overleden.

De verpleegkundige ging naar Utrecht, trouwde en kreeg 4 prachtige kinderen. Ze werd Psychosynthese-therapeut en dacht nog vaak terug aan toen. Haar praktijk liep goed en toch…
Ze is weer terug, terug naar haar wortels en beseft dat ze nu niet veel anders doet dan toen. Haar verlangen naar heelheid. Het streven naar een zo compleet, zo volledig mogelijk functioneren van haarzelf en van haar medemens. Het is soms hard werken, met veel geduld en soms een huildag, een schaterlach, een knipoog….
Zoals een verlamde lichaamshelft een mens scheef trekt op lichamelijk gebied en zorgt voor veel spasmen en pijn, zo trekt ook de mens psychisch scheef als een deel onbewust is en niet mee kan doen. Dan krijgen we last van psychische spasmen en pijn.
De oude man van weinig woorden woont in haar hart. Nu vraagt híj haar: ”…..waarvoor…..”. Haar antwoord ontroert hen beide: ”….voor de liefde….”.

Sneek, 2006.

OPLEIDINGEN

 • 2023 - Medication Awareness. Drie webinars door Dr. Asmar Al Hadithy, farmacogeneticus en ziekenhuisapotheker
 • 2022 - 2023 Begelidng bij het schrijven van mijn boek door Chief Stroyteller Yvette van de Berg, Heiloo
 • 2022 - Bloedsuikerregulatie en gewichtsbeheersing. Tweedaagse Masterclass, CellCare Academy, Putten2022 - Interactie voeding en Geneesmiddelen
 • 2022 - Euregionaal Congres 'ADHD'
 • 2021 - Euregionaal Congres 'Autisme'
 • 2021 - Hormonale Disbalans. Tweedaags seminar, laboratorium Biovis Diagnostik, Limburg an der Lahn, Duitsland
 • 2021 - Storyteller. Master your Story. Vier maanden programma bij Yvette van de Berg, Chief Storyteller
 • 2021 - Intermittent Fasting door Casper Beukema, CellCare Academy, Putten
 • 2020 - NCS longweekend workshop door Anouk Bindels, co-trainer van Joe Dispenza, Groesbeek
 • 2019 - Medische Basiskennis. School voor Homeopathie, Amersfoort
 • 2019 - Genecoach - DNA-analyse. Masterclass Nutrigenomics. CellCare Academy, Nijkerk
 • 2018 - 2019 PNEI-therapeut. PNEI-basis, wetenschap die zich bezighoudt met relaties tussen psyche, zenuwstelsel, immuunsysteem en hormoonsysteem. CellCare Academy, Nijkerk
 • 2018 - 2019 Orthomoleculair Therapeut. Orthomoleculaire Geneeskunde. Ondersteuning bij ziekte door optimalisering vitamines, mineralen, sporenelementen. Nijkerk
 • 2017 - Psychosociale Basiskennis. CAM, Utrecht
 • 2017 - Neuro4coach. Masterclass Neurotransmitters. CellCare Academy, Nijkerk
 • 2015 - Coach HeartQ. Hartcoherentie, gelicenseerd in HeartQ. Geaccrediteerde opleiding hartritme-biofeedback voor artsen, psychiaters, psychotherapeuten. Hartfocus, Loosdrecht
 • 2013 - Logosynthese-Instructor. IfL-Institut für Logosynthese, Bad Ragaz, Zwitserland
 • 2011 - 2013 Logosynthese-Practitioner. IfL-Institut für Logosynthese, Bad Ragaz, Zwitserland
 • 2008 - EMDR-therapeut. EMDR, Itan NLP-opleidingen, Groningen
 • 2001 - Upgrade Psychosynthese-therapeut (BA). Instituut voor Psychosynthese, Hilversum
 • 1993 - 1998 - Psychosynthese-therapeut. Instituut voor Psychosynthese, Hilversum
 • 1991 - 1993 Psychologie, Open Universiteit
 • 1989 - 1990 - Specialisatie Neurologie. Bonifatius Hospitaal/MCL, Leeuwarden
 • 1978 - 1981 - A-verpleegkundige. In service opleiding Bonifatius Hospitaal/MCL, Leeuwarden

ACTIVITEITEN

 • Individuele therapie, relatietherapie en supervisie in mijn praktijk in Sneek
 • Schrijven van blogs/nieuwsbrieven
 • Ik heb een boek geschreven dat gaat over de noodzaak van contact in de therapie. Voor een diepgaand resultaat en helend voor cliënt én therapeut. Gesprekken met een uitgever zijn gaande.

AANGESLOTEN

 • Het NVPA, Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal Therapeuten en Agogen
 • RBCZ, Stichting HBO Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg
 • SCAG Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen. Het SCAG heeft een klachten/tuchtcommissie
 • KVK 011.25.671