Skip to main content

Waarom voedingssupplementen

Weet jij wat voedingssupplementen zijn? Ze lijken wel heel erg op medicijnen hè, maar dat zijn het dus niet! Zo nu en dan komt het weer in het nieuws. Wel of geen voedingssupplementen. Maar wat zijn voedingssupplementen nu eigenlijk precies en waarom zou je ze überhaupt gaan slikken.
In deze video geef ik antwoord op die vraag en aan het eind van de video heb ik een vraag voor jou!

Vaak moet ik mijn cliënten uitleggen wat voedingssupplementen zijn. En dat doe ik altijd aan de hand van een eenvoudig voorbeeld. Stel...je bent veel aan het sporten en je merkt dat je wat krampen in je kuiten krijgt. Dan denk ik: "je zou wel wat magnesium kunnen gebruiken". Nu kan ik je advieseren om twee keer per dag een doos bananen in te nemen, maar ik kan je ook adviseren om twee keer per dag een magnesiumpil in te nemen. Waar net zoveel magnesium in zit als in die dozen bananen. Waar zou jij dan voor kiezen...

Voedingssupplementen in de vorm van pillen, capsules, drankjes, drupjes, poeders, ook wel injecties, zijn bedoeld ter aanvulling op normale voeding. In een voedingssupplement zit één of meerdere vitamines, mineralen, sporenelementen uit planten en kruiden.

Je kent vast wel de vitamine D3 capsule of het vitamine C pilletjes...de MSM poeder...of de vitamine B12 injecties die veelal oudere mensen krijgen. Het wordt gebruikt ter bevordering van de gezondheid. Of om ziekte te voorkómen. Of om het lichaam te helpen herstellen.
Bij klachten van bijvoorbeeld onrustig brein, uitputting of darmklachten...is toch vaak één voedingssupplement niet genoeg. En moet er een pakketje voedingssupplementen samengesteld worden door iemand die daar verstand van heeft. Om tekorten aan te vullen, opdat klachten verminderen of verdwijnen.

Er is een studie voor nodig om te weten wat, hoe en waarom je voedingssupplementen inzet. Naast een gedegen intake zijn vaak een paar vragenlijsten voldoende om een goed suppletieadvies te kunnen geven. En een hele kleine korte versie van zo'n vragenlijst laat ik hier even zien voor leuk. Als ik meer informatie nodig heb, dan kan ik ook bloed-, 24-uurs urine- of ontlastingsonderzoek doen.
Heb je klachten op lichamelijk of geestelijk gebied, dan kunnen voedingssupplementen écht het verschil maken. Mits ze van een goede kwaliteit zijn natuurlijk.

Heb jij nu ervaring met voedingssupplementen? Laat het ons weten en vertel het in de comments.
Tot de volgende keer!