Wat heeft een trauma eigenlijk met zelfvertrouwen te maken? 

Heb je iets heel erg naars meegemaakt en heeft dat een grote impact op jou gehad, dan merk je dat je daarna heel anders kijkt naar jezelf en de wereld om je heen. Dat is niet gek. Als reactie op dat nare wat je hebt meegemaakt kun je erg onzeker worden. Want blijkbaar ben je niet in staat geweest om het onheil af te wenden. Dit is de derde video in de serie van vijf over weinig zelfvertrouwen en onzekerheid.

Misschien denk je nu, een trauma is iets heel naars wat je hebt meegemaakt. Maar dat is niet het hele verhaal. Een trauma betekent dat er emoties zitten rond een thema. En je hoeft die niet eens zelf te hebben meegemaakt. Als je iets gezien hebt of gehoord hebt, kun je ook getraumatiseerd raken.

Stel je ziet een auto-ongeluk en in de feiten is het zo, dat er twee auto's op elkaar botsen. Dat kan doden geven, gewonden, het geeft vooral schade, maar het kan ook meevallen. Het wordt pas voor jou een trauma als er emoties meespelen. Bijvoorbeeld de schok, de verbijstering, de wanhoop... Dat soort zaken.

Emoties op pesten, seksueel misbruik, een ongeluk, hebben een heel grote impact. Die impact wordt erger en breidt zich uit als je daar niks aan doet. Die impact kan zijn dat je steeds onzekerder wordt, angstig en situaties gaat vermijden. En je hebt het gevoel dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Met je verstand kun je dat allemaal best wel beredeneren, maar dat werkt niet. Deze onbewuste processen moeten aangepakt worden met methoden die op dat onbeuwste werken. Zoals EMDR of Logosynthese. Met deze methode neutraliseer je de emoties waar je last van hebt.

Emoties vernauwen je denken. Dus het neutraliseren van emoties geeft je weer nieuw perspectief. Je durft de dingen weer aan te pakken en je zelfvertrouwen groeit.
Aan het eind van deze serie wordt het je duidelijk waarom het ook belangrijk is om het lichaam te betrekken bij deze problematiek. Kijk daarom de hele serie en abonneer je op dit kanaal. Ik kijk naar lichaam en geest in de therapie.
Tot de volgende keer!