Mijn grote verhaal

Mijn naam is Bregtje de Boer-Dam. Vanaf mijn geboorte (1960) ben ik veel ziek geweest. Kindjes stierven ook naast mij in hun bedje. Dat was vroeger zo. Dan lag je op een zaal van 24. Dus, om even een heel lang verhaal kort te maken, ik heb veel gemankeerd.

Toen ik vier jaar was had ik een doel. Ik wilde zuster worden. Scholen heb ik doorlopen met die focus. Ook al heb ik met elkaar een jaar gemist op de lagere school, ik ben mijn doel nooit uit het oog verloren. Ik was een humoristisch kind, maar ook een serieus kind. Dat ik beter zou worden was voor mij volstrekt logisch. Een zieke zuster...nee, dat gaat niet.

Op mijn 15e werd ik gezond verklaard en mocht ik zonder medicijnen. Op mijn 18e stapte ik door het ziekenhuis in mijn verpleegstersuniform. Ik was trots en blij. Nu kon ik eindelijk doen waarvoor ik op de wereld was gezet. Namelijk mensen beter maken of bij ze zijn als dat er niet inzit.

Ik ben nu 61 jaar en ik heb veel gedaan en geleerd in mijn leven. Mijn grote wens is om nog vele jaren te mogen werken met cliënten in mijn eigen praktijk. In 2020 ben ik begonnen met vloggen om mijn kennis te delen, maar wat mensen van mij vragen is mijn verhaal.

Dat is een hobbel, want mijn verhalen gaan vaak over iets wat gebeurt/ontstaat in contact met anderen. Mijn leven is daar doorspekt van. Mensen helpen, naast mensen staan, weten wanneer je iets moet doen of niets moet doen. Dat is mijn hele leven zo doorgegaan. In de 18 jaar als verpleegkundige, in de 25 jaar als therapeut en zeker ook in mijn privéleven.

En dan denk ik: "Oké, waar gaan die verhalen over die ik kan schrijven". Ik heb veel dingen meegemaakt op het medische vlak. Artsen hebben veel medische missers bij mij gemaakt en foute conclusies getrokken. Ik zou bijvoorbeeld niet oud worden (dat zal je horen als je 10 jaar bent!) en ik zou geen kinderen kunnen krijgen (ik heb vier kinderen). Mijn schildklier zou een probleem in mijn leven worden (ik heb daar geen last van). Eerlijk gezegd heb ik nooit geloofd in die conclusies.

Ik heb altijd geloofd in mijn herstel. Ik heb altijd verbinding gevoeld met dat wat groter is dan ik. Maar hoe kan ik dat in verhalen vertellen.

Omdat ik een heel ziek kindje was, heb ik in mijn pubertijd anorexia ontwikkeld. Wil ik dat vertellen? Moa...
Wil ik vertellen over dat vretende beest in mijn lijf dat heimwee heet dan? Hè bah!
Dat ik op mijn 23ste een paar jaar met een andere man getrouwd ben geweest? Nou nee...

Ik kom er steeds op terug. Hoe maak ik uit dat grote verhaal kleine lichtpuntjes waar mensen wat aan hebben.
De verhalen moeten niet te zwaar zijn, want ik ben ook niet zwaar. Ik ben juist licht en blij.
Ik besef dat ik hier niet uit kom...ik kom er alleen maar steeds meer in.
Ik vertel verhalen. In blogs, vlogs en nieuwsbrieven.

Bregtje de Boer-Dam

Het sprookje

Er was eens een oude man. Hij was getrouwd met een lieve vrouw. Ze waren al meer dan 60 jaar samen. Wat opviel was hun liefde, ze waren echt verknocht aan elkaar. Dank zij hem konden ze nog zo samen wonen.
Helaas sloeg het noodlot toe. Ze begreep niet waarom hij ineens weg moest. De oude man werd met spoed opgenomen in een ziekenhuis op afdeling neurologie. Zijn linker lichaamshelft was totaal verlamd, hij had een herseninfarct gehad. Niemand wist hoe moeilijk hij het had, hij sprak er niet over. Al snel moest hij oefenen, fysiotherapie, revalideren en hij deed dat zonder klagen.

Op een dag kwam er een verpleegkundige op zaal. Ze konden het samen meteen goed vinden en zij vertelde dat ze veel werkte met patiënten met een verlamde lichaamshelft. Ze vertelde dat ze een speciale behandelmethode had geleerd. In plaats van de goede kant steeds sterker te maken, had ze geleerd hoe je de verlamde kant steeds kon prikkelen met houdingen en oefeningen, zodat die kant weer mee kon doen. Ze legde hem het voordeel uit: je bent in staat vollediger te functioneren, je hebt minder last van spasmen en pijn in de lichaamshelft die niet mee doet. De man van weinig woorden knikte, hij zag er wel wat in en ging ervoor.
De verpleegkundige stelde hem nog een vraag: ”U bent flink op leeftijd, uw linker lichaamshelft is totaal verlamd, u bent zeer gemotiveerd….waarvoor….?”.
Zijn antwoord ontroerde hen beiden: ”Ik moet naar huis om te zorgen voor mijn vrouw, ze is dementerend weet u…..”.

Het werden weken en maanden van hard werken met heel veel geduld, met soms een huildag, soms een schaterlach, een knipoog. Ze werkten samen met zoveel liefde, respect en bewondering voor elkaar!
Toen brak de dag aan van hun afscheid, hij mocht naar huis, naar zijn vrouw. De aanvraag voor het verpleeghuis was verscheurd. Zijn linker lichaamshelft had niet al zijn kracht terug, maar voldoende om zelfstandig te functioneren. Vrolijk babbelend ging ze naast hem zitten. Hij pakte haar hand en zei:” U had psycholoog moeten worden”. Ze wuifde het glimlachend weg.

De oude man ging naar huis. De verpleegkundige begon een paar maanden later met de studie Psychologie. Ze vond het leuk, maar het was niet wat ze bedoelde, het was niet wat ze zocht. Als ze boeken leest over psychosynthese weet ze dat dat wel is wat ze bedoelt.
Een paar jaar later schrijft ze hem een afscheidsbrief, ze gaat naar Utrecht en wil de opleiding voor psychosynthese doen. Ze krijgt een brief van zijn dochter, een heel lieve brief. Haar vader was net overleden.

De verpleegkundige ging naar Utrecht, trouwde en kreeg 4 prachtige kinderen. Ze werd Psychosynthese-therapeut en dacht nog vaak terug aan toen. Haar praktijk liep goed en toch…
Ze is weer terug, terug naar haar wortels en beseft dat ze nu niet veel anders doet dan toen. Haar verlangen naar heelheid. Het streven naar een zo compleet, zo volledig mogelijk functioneren van haarzelf en van haar medemens. Het is soms hard werken, met veel geduld en soms een huildag, een schaterlach, een knipoog….
Zoals een verlamde lichaamshelft een mens scheef trekt op lichamelijk gebied en zorgt voor veel spasmen en pijn, zo trekt ook de mens psychisch scheef als een deel onbewust is en niet mee kan doen. Dan krijgen we last van psychische spasmen en pijn.
De oude man van weinig woorden woont in haar hart. Nu vraagt híj haar: ”…..waarvoor…..”. Haar antwoord ontroert hen beide: ”….voor de liefde….”.

Sneek, 2006.

Opleidingen

2023 - Medication Awareness. Drie webinars door Dr. Asmar Al Hadithy. RBCZ
2022 - Bloedsuikerregulatie en gewichtsbeheersing. Tweedaagse Masterclass, CellCare Academy, Putten2022 - Interactie voeding en Geneesmiddelen
2022 - Euregionaal Congres 'ADHD'
2021 - Euregionaal Congres 'Autisme'
2021 - Hormonale Disbalans. Tweedaags seminar, laboratorium Biovis Diagnostik, Limburg an der Lahn, Duitsland
2021 - Storyteller. Master your Story. Vier maanden programma bij Yvette van de Berg, Chief Storyteller
2021 - Intermittent Fasting door Casper Beukema, CellCare Academy, Putten
2020 - NCS longweekend workshop door Anouk Bindels, co-trainer van Joe Dispenza, Groesbeek
2019 - Medische Basiskennis. School voor Homeopathie, Amersfoort
2019 - Genecoach - DNA-analyse. Masterclass Nutrigenomics. CellCare Academy, Putten
2018 - 2019 PNEI-therapeut. PNEI-basis, wetenschap die zich bezighoudt met relaties tussen psyche, zenuwstelsel, immuunsysteem en hormoonsysteem. CellCare Academy, Putten
2018 - 2019 Orthomoleculair Therapeut. Orthomoleculaire Geneeskunde. Ondersteuning bij ziekte door optimalisering vitamines, mineralen, sporenelementen, etc. CellCare Academy, Putten
2017 - Psychosociale Basiskennis. CAM, Utrecht
2017 - Neuro4coach. Masterclass Neurotransmitters. CellCare Academy, Putten
2015 - Coach HeartQ. Hartcoherentie, gelicenseerd in HeartQ. Geaccrediteerde basisopleiding hartritme-biofeedback voor artsen, psychiaters en psychotherapeuten. Hartfocus, Loosdrecht
2013 - Logosynthese-Instructor. IfL-Institut für Logosynthese, Bad Ragaz, Zwitserland
2011 - 2013 Logosynthese-Practitioner. IfL-Institut für Logosynthese, Bad Ragaz, Zwitserland
2008 - EMDR-therapeut. EMDR, Itan NLP-opleidingen, Groningen
2001 - Upgrade Psychosynthese-therapeut (BA). Instituut voor Psychosynthese, Hilversum
1993 - 1998 - Psychosynthese-therapeut. Instituut voor Psychosynthese, Hilversum
1989 - 1990 - Specialisatie Neurologie. Bonifatius Hospitaal/MCL, Leeuwarden
1978 - 1981 - A-verpleegkundige. In service opleiding Bonifatius Hospitaal/MCL, Leeuwarden

Activiteiten

  • Individuele therapie, relatietherapie en supervisie in mijn praktijk in Sneek
  • Schrijven van blogs/nieuwsbrieven
  • Ik heb een boek geschreven. Het ligt nu bij de proeflezers

Aangesloten

  • Het NVPA, Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychosociaal Therapeuten en Agogen.
  • De MBOG, Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde.
  • RBCZ, Stichting HBO Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg.
  • SCAG Stichting Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen. Het SCAG heeft een klachten/tuchtcommissie.
  • KVK 011.25.671