Als je in deze wereld komt moet je je ermee verhouden, met ouders/opvoeders, broertjes, zusjes. Daarom maak je al vroeg patronen aan waar je in je leven op doorborduurt. Patronen zijn er om met situaties om te gaan, met name met die situaties waarin je alleen bent. Patronen zorgen voor je overleven.

Later kunnen echter dezelfde patronen je blokkeren. Je ervaart dan een innerlijk conflict. Vaak heb je geen idee hoe en waarom die patronen bestaan. Ze belemmeren echter wel je zicht en beïnvloeden daarmee je psychisch en soms je lichamelijk welbevinden. In plaats van je leven te leven ben je aan het overleven en je hebt geen idee hoe je dit anders zou kunnen doen.

Vaak heb je van alles al geprobeerd, maar je zit klem. De oorzaak kan van alles zijn. Je relatie gaat naar een dieptepunt, je voelt je doodongelukkig op je werk, je denkt dat je toch niet slaagt voor het examen. Je voelt je klein en onbegrepen, overweldigd door anderen. Of je kampt met de effecten van zware trauma’s.

Dit is even een greep uit mogelijke thema’s. Het is alsof je het alsmaar met je meedraagt. Soms voel je dat je er weer inschiet, het gebeurt al voor je na kon denken. Een patroon, een overlevingsstrategie, maar je kunt er niks aan doen. Je kunt niet meer helder denken en de boel relativeren. Goede raad werkt niet. Je voelt je vaak alleen maar meer onbegrepen. Dat kan je erg onzeker en ongelukkig maken.

EMDR komt uit de energie psychologie en is bedoeld voor mensen die kampen met de effecten van één of meerdere psychotrauma’s. Het is een zeer effectieve methode die zorgt voor een snelle verwerking van deze schokkende gebeurtenis, zodat het daarna met minder emotionele lading of helemaal neutraal opnieuw kan worden opgeslagen in het geheugen.

Zo’n schokkende gebeurtenis kan bijvoorbeeld een auto-ongeluk zijn, een bijna verdrinking, beroving, verkrachting, pesten, traumatische bevalling. De effecten kunnen groot zijn.
Misschien denk je: “Ja, maar dat is al zo lang geleden” en kamp je toch met nachtmerries, flashbacks, huilbuien, somberheid, woedeaanvallen. Het kan zijn dat je denkt dat het klaar is, terwijl het op een andere manier je leven beïnvloedt.

In ons zenuwstelsel fungeren tal van boodschappermolecuelen die voor communicatie zorgen. Het zijn chemische stofjes die de boodschap van de ene zenuwcel overbrengen naar de andere.

Over het algemeen spreekt men bij zenuwcommunicatie alleen over neurotransmitters. Echter, deze neurotransmitters bestrijken een breder werkingsgebied dan de communicatie binnen het zenuwstelsel alleen.

Neurotransmitters zijn onder andere ook betrokken bij motoriek en immuniteit, bij emotionele expressie en pijnbeleving.