Een WhatsApp-gesprek tussen moeder en zoon.

Zoon: "Mem, ik slaap van 00.00-10.00 uur en eet heel gezond, maar toch ben ik vaak heel moe. Er zijn dagen dat ik bijna niets kan en ik ga achterlopen met de studie. Heb je supplementen waarmee je dit kan fiksen? Ik merk dat het steeds erger wordt in dit semester."

Ik: "Ik heb je vragenlijsten gestuurd, zodat ik duidelijk kan zien waar de tekorten zitten en wat je nodig hebt ter ondersteuning."
Zoon: "Oké. Kun je de vragenlijsten ook naar een studiegenootje sturen? Ze heeft problemen met vermoeidheid, slecht slapen en andere dingen."
Ik: "Geef me haar e-mailadres maar, dan stuur ik ze ook naar haar."

Zoon: "Ik heb de vragenlijsten beantwoord en opgestuurd.
Ik: "Ik heb ze binnengekregen. Er is niets ergs aan de hand. Wat uitputtingsverschijnselen door studie, sporten en studentenvereniging. Ik stuur je voor een paar maanden twee soorten voedingssupplementen en adviseer even niet te sporten."
Zoon: "Dankjewel mem. Ik kijk uit naar verbetering."

Ook het studiegenootje vult de vragenlijsten in. De uitslag is een andere dan die van onze zoon. In een geluidsopname vertel ik haar wat er aan de hand is. De opname stuur ik naar haar via de mail.

Ik leg haar uit dat er een probleem in de darm is en dat ik vermoed, dat ze deze klachten al jaren heeft. Het lijkt erop dat ze een intolerantie heeft voor gluten en dierlijke melkproducten. Deze twee zijn vaak aan elkaar gelinkt. Ik adviseer de komende twee maanden gluten en dierlijke melkproducten te mijden. Als ze vervolgens deze producten weer toevoegt kan ze kijken wat er gebeurt.

Ze mailt terug: "Het gaat niet slecht over het algemeen hoor, maar ik heb geen zin om de hele tijd zo moe te zijn en het gevoel te hebben dat ik tegen de stroom in zwem, terwijl er niks aan de hand is. Vooral dat lage herstelvermogen waar je het over hebt herken ik heel erg. Vakanties en weekenden zijn zelden genoeg voor mij om me uitgerust te voelen. Ik heb een intolerantie voor lactose, maar ik heb nooit de link met gluten gelegd. Ik ga deze adviezen zeker opvolgen."

Ze gaat meteen aan de slag, want ze wil zo graag van haar klachten af. En ze is natuurlijk ook heel benieuwd of het mijden van gluten en dierlijke melkproducten de oplossing is. Het is nog maar een paar dagen later als ze deze mail schrijft:

"Goedemorgen Bregtje,
Ik ben nu een paar dagen glutenvrij aan het eten en oh mijn god, wat een verschil!!! Zoveel van mijn lichamelijke klachten zijn weg! Ik hoef niet te slapen na elke maaltijd. Het is echt ongelooflijk. Ik had niet verwacht dat het zo'n invloed zou hebben."

Ze schrijft verder: "De tip dat gluten- en lactose intolerantie vaak hand in hand gaan, heb ik ook aan iemand anders gegeven en die persoon merkt ook gigantische verschillen. Dat zoiets kleins zoveel kan uitmaken."

Deze studenten knappen lekker op. De een met gezonde spullen om wat tekorten aan te vullen. De andere twee knappen meteen op als ze voedingsstoffen mijden waar ze een intolerantie voor blijken te hebben en waar de darmen dag in dag uit mee moeten dealen.

Herken je iets van deze klachten? Voel je je moe, heb je concentratieproblemen en/of slaapproblemen? Heb je een opgeblazen buik na het eten, regelmatig brijige ontlasting? Probeer het dan eens uit. Het kan zijn dat je, zonder dat je het weet, niet tegen gluten en dierlijke melkproducten kunt, maar wel klachten hebt die je niet kunt duiden.