Heb je een angstig, onzekere ouder/opvoeder dan is je voorbeeld: ik ben niet belangrijk, ik stel niks voor. Een ander is altijd beter, leuker, mooier en slimmer dan ik. Wellicht heb je dit beeld gekopieerd en ben je er in gaan geloven. Maar stel nu je zelfbeeld bij en kijk naar deze tweede video in een serie van vijf over weinig zelfvertrouwen en onzekerheid.

Ouders/opvoeders, het zijn je voorbeelden. Hun gedrag neem je over als een overlevingsstrategie. Je hebt immers nog niks om je met de wereld te verhouden als je wordt geboren. Deze overlevingsstrategie, daar kun je een leven lang op doorborduren. Je kunt ook precies het tegenovergestelde gaan doen en je er tegen verzetten. Het wordt dan dat je de wereld lat zien dat je vooral wél iets voorstelt. Maar het zijn allemaal onbewuste processen.

En je brein…..die onthoudt het goed: ik ben niet belangrijk, ik stel niets voor, ik kan het toch niet. En als er iets gebeurt, dan reageer je met hetzelfde gedrag. Als een patroon wat als een karrenspoor inslijt in je brein. Dat doen patronen. Voor je er over na kunt denken schiet je er al weer in. En als je je gebrek aan zelfvertrouwen onderzoekt (waar ik het over heb ik de eerste video), dan besef je ook dat dit gedrag je ook beschermt. Herken je dat?

Praat je ook met mensen die hetzelfde ervaren als jij? Dat kan erg ondersteunend zijn hè? Dan ben je niet alleen met je gevoelens. Je wordt begrepen, je wordt ondersteund, je kwaliteiten worden benoemd…… en dat doe je natuurlijk ook met anderen. Wat zeggen mensen zoal tegen jou? En wat zeg jij tegen de mensen, tegen die anderen? En meen je dat ook? En wat hierin natuurlijk ook belangrijk is, helpt het ook om steeds zekerder te worden, om meer zelfvertrouwen te krijgen? Het is namelijk zo, dat als je samen in hetzelfde energieveld zit, het de neiging heeft om elkaar te versterken. Dus als je weinig zelfvertrouwen hebt en je voelt je onzeker, dat dat dus versterkt wordt. Je zit in een, voor jou, veilige omgeving en je hebt niet de neiging om je kop boven het maaiveld uit te steken.

Je opvoeders, dat waren je voorbeelden. Maar je hebt nieuwe voorbeelden nodig! Voorbeelden zijn beelden die je voorgaan. En beelden zijn enorm krachtig. Ken jij iemand waarvan je denkt: “Ik zou graag willen worden als hem…..of haar?” En waarom is dat dan? En hoe zou jouw leven eruit zien als dit waarheid zou worden? Dat bedoel ik met ‘beelden die je voorgaan’.
En ook met deze problematiek is het heel belangrijk om te kijken naar lichaam en geest. Maar hoe dat gelinkt is, dat leg ik uit in een volgende video. Ik kijk naar lichaam en geest in de therapie. Abonneer je op dit kanaal en kijk de hele serie. Als je ook nog op het belletje klikt, dan krijg je zelfs een melding als de volgende video verschijnt.
Tot de volgende keer!