Wat is er toch mis met mij

De afgelopen tijd voel je je niet goed. Je voelt je bijvoorbeeld angstig, hebt stemmingswisselingen, bent prikkelbaar, hebt nergens plezier in, het is je allemaal teveel en te druk. Je hebt pijnklachten, een ongeremde of gebrek aan eetlust, je hebt harde of te dunne ontlasting, je bent huilerig of zomaar boos en geïrriteerd. Er is sprake van een toenemende vermoeidheid, verminderd zelfvertrouwen. Je komt moeilijk in slaap, slaapt niet door of wordt moe wakker. Je kunt je moeilijk concentreren/leren en je trekt je steeds meer terug.

Om het tij te keren ben je naar de dokter geweest. Misschien heeft die je doorgestuurd naar een specialist en heb je een diagnose gekregen. Of je hebt op andere plekken hulp gezocht om van je toenemende klachten af te komen, echter zonder het gewenste resultaat.

Gezondheid: een groot goed

Het is erg naar, dat als je zo terugkijkt, je langzaamaan jezelf bent kwijtgeraakt. Je bent ongerust. Je partner, vrienden en kinderen zijn ongerust. Je ziet dat het een negatieve uitwerking heeft op je gezin, omdat je je emoties niet meer kunt hanteren. Kleine dingen worden relatieproblemen.
Omdat je klachten verergeren en er steeds meer bijkomt, kom je uiteindelijk in de Ziektewet terecht. Maar ja, daar word je ook niet beter van……

Je denkt: “Ik heb er werkelijk alles voorover om van mijn klachten af te komen”. Dat kan ik helemaal meevoelen, maar later daarover meer.
Je wilt weer gezond zijn, van de pijnklachten af, niet meer huilen of boos worden om zaken waar je je vroeger niet druk over kon maken. Je wilt gewoon je leven terug! En dat kan, het is echt mogelijk. Klachten die verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hoe dan……

In ons zenuwstelsel zijn chemische stofjes, die de boodschap van de ene zenuwcel overbrengen naar de andere zenuwcel. We noemen deze stofjes neurotransmitters. Ze komen natuurlijk voor in ons brein, maar ook in de rest van het lichaam. Deze neurotransmitters zijn onder andere betrokken bij motoriek en immuniteit, bij emoties en pijnbeleving.

Als er sprake is van een tekort aan neurotransmitters, dan merk je dat bijvoorbeeld aan de symptomen die ik hier bovenaan heb beschreven. Heb je voldoende neurotransmitters, dus boodschapperstofjes, dan zie je dat bijvoorbeeld aan een goed geheugen, je bent fit en alert, je kunt goed leren, bent emotionele stabiel en je kunt ontspannen en genieten.

Zowel het centrale zenuwstelsel als de darm en het immuunsysteem gebruiken dezelfde chemische boodschapperstofjes en receptoren. Een receptor vangt een boodschap op en stuurt die door naar een andere zenuwcel. Hierdoor ontstaat er een duidelijke relatie tussen de darmen, de hersenen en het immuunsysteem.

Wat is er nu aan de hand. Je raadt het al. Als er een tekort aan neurotransmitters, de boodschapperstofjes is, komt de boodschap die gaat van de ene zenuwcel naar de andere niet goed door of soms helemaal niet. Dat betekent dat er allerlei verstoringen komen en je klachten krijgt. En dat merk je in je lijf én in je brein.

Om de spiegels van neurotransmitters te verhogen en weer evenwicht in systemen te krijgen is grondstof nodig, zodat het lichaam zelf deze neurotransmitters kan aanmaken. Deze grondstof zit in gezonde voeding en voedingssupplementen! 
Daarnaast is een gezonde leefstijl van belang en het verwerken van eventuele trauma’s, zodat de grondstof niet opgemaakt wordt aan de stress in het zenuwstelsel. Een brein in stress vreet grondstof!

Onderzoek en oplossing

Door middel van een uitgebreide vragenlijst kijk ik naar de scores van vier belangrijke neurotransmitters. Ik kijk of je van sommigen te weinig hebt en wat de link is met je klachten. Ik stel je veel vragen over je voorgeschiedenis en je manier van leven. Ik wil bijvoorbeeld weten of je medicijnen hebt moeten slikken, of er sprake is van veel stress, of je allergieën hebt, op een boerderij woont of vlakbij een fabriek. Soms is er naast de vragenlijst nader onderzoek nodig van bloed, ontlasting of urine.

Als alles in kaart is gebracht krijg je uitgebreid uitleg van mij over wat er aan de hand is. Het rapportje met de uitslag van de scores van de neurotransmitters krijg je zelf ook en dat is vaak verrassend om te lezen. Iedere neurotransmitter is namelijk te herkennen aan gedragingen. Je zal jezelf erin herkennen en dat geeft vertrouwen. De kluwen wordt ontrafeld.

Naar aanleiding van de scores van je neurotransmitters, je klachten, je voorgeschiedenis en in een aantal gevallen andere uitslagen, krijg je van mij een voedingsadvies, suppletieadvies (voedingssupplementen) en leefstijladvies. Door het nemen van de juiste grondstoffen kun je meer neurotransmitters aanmaken, waardoor systemen herstellen en je brein weer goed gaat functioneren.

PNEI staat voor: de wetenschap die de verbanden bestudeert tussen psyche, neurologie, endocrinologie (hormonen) en immuunsysteem. De laatste jaren wordt het DNA hieraan toegevoegd.

Reuma

In 2015 kreeg ik de diagnose Reumatoïde Artritis. Dat was een flinke dreun, want ik zat boordevol plannen. Op een gegeven moment had ik niet meer genoeg aan een kort kuurtje Prednison. Er was steviger geschut nodig, want ik had veel pijn, het ging niet goed. Toch heb ik zwaardere medicatie geweigerd. “Is er dan echt geen andere oplossingen om van mijn klachten af te komen?”, zo vroeg ik me af.

De reumatoloog gaf me een telefoonnummer en zo kwam ik terecht bij CellCare en Dirk Zoutewelle. Ik ben haar er eeuwig dankbaar voor. Vrij kort daarna sprak ik twee artsen die zelf reuma hadden en binnen een jaar klachtenvrij waren en geen medicatie gebruikten. Wel hadden ze voedings- en suppletieadvies. Het was fascinerend. Ik had nog nooit gehoorde dat dit kon. Dat wilde ik ook. Ik ging ervoor!

Alles werd in kaart gebracht: DNA, neurotransmitters, voedselintoleranties en later ook mijn microbioom (bacteriehuishouding in de darm) en jodiumbepaling.
Ik ben erg ziek geweest, veel pijn en uitputputting. Ik kon me niet meer aankleden, niet omdraaien in bed. Naar de wc gaan was een wereldreis, evenals de trap af lopen. Daarnaast was ik erg huilerig, somber, kon ik niet tegen drukte en onttrok mij aan sociale contacten. Maar ik had een doel: herstellen zonder medicatie en met leefstijladvies, voedingsaanpassingen en voedingssupplementen.

Het is wat met ups en downs gegaan. Er waren meerdere systemen aangedaan. Toen mijn darmen bezig waren te herstellen, bleek dat ik een groot jodiumtekort had. Gevolg: traag werkende schildklier en meer ontstekingen. Dat soort zaken. Ik ben nu bijna klachtenvrij, voel me energiek en sport drie keer per week. Ik voel me vrolijk , heb weer een gezond sociaal leven en zit vol plannen.

Orthomoleculaire Geneeskunde en PNEI zijn onlosmakelijk verbonden. Een prachtig paar.
Ik heb zelf aan den lijve ondervonden wat reuma met mijn lijf en psychische welbevinden deed en ook wat herstel met mijn lijf en psychisch welbevinden doet.

Natuurlijk ben ik de opleiding gaan doen en al een aantal jaren werk ik met Orthomoleculaire Geneeskunde en PNEI in mijn praktijk. In het begin onder supervisie van Dirk Zoutewelle, waar ik veel van heb geleerd.