In ons zenuwstelsel fungeren tal van boodschappermolecuelen die voor communicatie zorgen. Het zijn chemische stofjes die de boodschap van de ene zenuwcel overbrengen naar de andere.

Over het algemeen spreekt men bij zenuwcommunicatie alleen over neurotransmitters. Echter, deze neurotransmitters bestrijken een breder werkingsgebied dan de communicatie binnen het zenuwstelsel alleen.

Neurotransmitters zijn onder andere ook betrokken bij motoriek en immuniteit, bij emotionele expressie en pijnbeleving.

Als er sprake is van een tekort aan neurotransmitters, dan merk je dat bijvoorbeeld aan gevoelens van angst, stemming, toegenomen prikkelbaarheid, verminderde plezierbeleving, veranderde pijnwaarneming, ongeremde of gebrek aan eetlust, trage stofwisseling, onvoldoende controle over emoties, vermoeidheid, of verminderd zelfvertrouwen.

Gezonde spiegels van neurotransmitters worden gezien bij een goede functie van het geheugen, bij een goede alertheid, goede leerfunctie, bij emotionele stabiliteit, adaptatievermogen en het vermogen om tot rust te komen.

Het centrale zenuwstelsel, de darm en het immuunsysteem gebruiken bovendien dezelfde chemische boodschappers en hun bijbehorende receptoren, de ontvangers van deze boodschappen. Hierdoor ontstaat er een duidelijke relatie tussen de darmen, de hersenen en het immuunsysteem.

De neurotransmitters dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine vertonen gedurende het 24-uurs waak-slaapritme een onderling samenspel. Kortom, als vanuit welke oorzaak dan ook één van deze systemen ontregeld raakt, dan treft het ook de andere.

Door middel van een uitgebreide vragenlijst kijk ik naar de systemen en hoe het met de neurotransmitters is gesteld. Ook jij krijgt een rapport met uitleg daarover. Heb je jaren van stress gehad, tob je met traumatische ervaringen, heb je bijvoorbeeld langdurig medicatie geslikt als antibiotica of corticostereoïden, dan zijn dat ingerediënten om je systemen te ontregelen. Soms is er naast de vragenlijst nader onderzoek nodig van bloed, ontlasting of urine.

Om de spiegels van neurotransmitters te verhogen en weer evenwicht in de systemen te krijgen is grondstof nodig, zodat het lichaam zelf neurotransmitters kan maken. Grondstof zit in gezonde voeding en voedingssupplementen. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk en het verwerken van eventuele trauma's. Voedingssupplementen kunnen een enorm verschil maken bij het verhogen van lage neurotransmitterscores.

Wil je weten hoe het met jouw systemen en neurotransmitters is gesteld, neem dan vrijblijvend contact met me op.