De impact van trauma

Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt? Een ongeluk, bijna verdrinking, beroving, verkrachting of ben je jarenlang gepest? Dan kan er sprake zijn van veel stress in jouw lichaam en geest. Het wordt ook wel PTSS genoemd, Posttraumatische Stressstoornis.

Je hoeft echter geen ongeluk of beroving te hebben meegemaakt om last te hebben van stressymptomen. Het kan ook zijn dat je een overtuiging hebt die belastend is, omdat je dat als kind zo hebt begrepen. 'Ik ben niet goed genoeg', 'ik moet kunnen presteren'. Of een idee: 'ik heb het idee dat iedereen naar me kijkt en oordeelt'. Of een fantasie: 'ik zak toch weer voor dat examen, want de vorige keer lukte het ook niet'.

Op alle thema's waar stress, oftewel emotionele lading op zit, kun je de emotionele lading afhalen. De thema's worden dan neutraal. Je hebt er geen last meer van. Ook al weet je de oorzaak niet van verdriet, angst, woede, verbijstering, enz.

Het zijn zaken die in het verleden liggen. Het was toen erg, maar je leeft nu! Neutraliseer je deze emoties met EMDR, dan ben je bevrijd van de tentakels die je vasthielden in het verleden.